De site voor alle sporten

Menu
Wielrennen - Ronde van California - 2010 - Ronde van California - Sagan wint rit 5

gewijzigd op - 2010-05-20 22:35:33

Een val in het begin van de wedstrijd waarbij Lance Armstrong betrokken was betekende even verder de opgave van de Amerikaan. Ook Haussler en O'Grady stapten even verder uit de wedstrijd. De vijfde rit bracht de renners van Visalia naar Bakersfield over een afstand van 195.5km. De eerste aanval werd opgezet door Thomas Leezer en Davide Cimolai. Ze werden terug ingelopen en even verderop volgde een aanval met onder meer Burghardt, Hunt en Tony Martin. De juiste vlucht bestond echter uit 6 renners: Mach, de best geplaatste van de vluchters op 1'49 van de gele trui, Niermann (Rabobank), Hovelynck (Quick Step), Renshaw (HTC - Colombia), Day en Dickeson. Ze hadden een voorsprong van 6'15 bij de start van de beklimming van de 'Old Stage' waarvan de top halverwege de rit lag. Op die top hadden de zes nog een voorsprong van 4'30 op een eerste groep met daarbij de gele trui - drager, Zabriskie. Een tweede groep, met Cavendish, volgde op 6'00.

In de eerste sprint had Rogers 2 seconden teruggenomen op Zabriskie die nog 2 seconden overhield in het virtuele klassement. Het tweede peloton verloor verder terrein en zou niet meer meespelen voor de overwinning. In het eerste peloton onder meer Lancaster, Cantwell, Sutherland, Rogers, Hincapie, Zabriskie, Leipheimer, Voigt en Sagan.

De voorsprong van de zes leiders bedroeg nog 2'55 op 25km van de finish. Vooraan deden verscheidene renners een poging weg te geraken, Hovelynck tot tweemaal toe. De zes kwamen terug bij elkaar bij het ingaan van de plaatselijke ronden met een voorsprong van 1'10 op het eerste peloton. De vluchters werden één voor één opgeraapt door het peloton. Enkel de Australiër Day bleef voorop bij het ingaan van de laatste ronde, de 38-jarige Jens Voigt scheidde zich af van het peloton, maar werd op 4 kilometer van de finish terug bijgehaald door het peloton. Het werd uiteindelijk een groepssprint waarin de Slovaak Sagan oppermachtig de rit won voor Rogers, Zabriskie, Horner en Martens. In het algemeen klassement neemt Michael Rogers de gele trui over, in dezelfde tijd als Zabriskie, Leipheimer staat derde.