De site voor alle sporten

Menu
Wielrennen - Ronde van California - 2010 - Ronde van California - Cavendish wint openingsrit

gewijzigd op - 2010-05-16 22:07:36

De eerste rit ging van Nevada City naar Sacramento met onderweg 2 bonificatiesprints (3,2,1 seconde) en een beklimming van derde categorie. Een rit in dalende lijn, een massasprint werd dan ook verwacht (Boonen, Cicchi, Cavendish, Bos, JJ Haedo, Hunter,...). Aan de finish lagen 10,6 en 4 bonifactieseconden te wachten op de eerste drie uit de rituitslag.

Al snel vormde zich een groepje van 4 renners, de Nederlanders Maarten Tjallingii en Mark De Maar, aangevuld met de Amerikanen Chad Beyer en Paul Mach. De vier vluchters bouwden een maximale voorsprong uit van 5 minuten. De renners van HTC-Colombia zorgden er voor dat de voorsprong werd teruggebarcht tot circa 2 minuten op minder dan 40 kilometer van de finish.

Uiteindelijk werden de vier gegrepen door het peloton op 16 kilometer van de streep, Dan volgde een lange aanloop van het peloton naar de uiteindelijke massasprint toe. Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde (op ruim 3 kilometer van de finish) probeerde Saxobank (met een 'zieke' Cancellara in de gelederen) het over te nemen van HTC-Colombia, maar deze laatste bleef op kop en het was uiteindelijk Cavendish die de rit won voor Haedo terwijl onder meer Boonen nog in een val betrokken raakte in de laatste rechte lijn.