De site voor alle sporten

Menu
Wielrennen - Ronde van California - 2010 - Ronde van California - Dubbelslag voor Zabriskie

gewijzigd op - 2010-05-18 23:38:50

De derde rit bracht de renners van San Francisco naar Santa Cruz over een afstand van 182km. In de eerste helft moesten 3 beklimmingen bedwongen worden, één van 2de categorie en 2 van 3de. Het was op de eerste beklimming van de dag (Tunitas Creek Road - 64.3km) dat een vlucht met 5 renners ontstond: Andy Jacques-Maynes, Will Routley, Eric Boily, Davide Frattini en Ryan Anderson. De voorsprong bedroeg op de top 1'50 en werd verder uitgebouwd tot 4'30 na 111 kilometer. RadioShack en Cervelo leidden het peloton.

Het peloton versnelde met het oog op de beklimming van de Bonny Doon (2de categorie) waarvan de top op 24 kilometer van de finish lag, er volgde dan enkel nog een afdaling. Het was in deze rit dat Leipheimer vorig jaar de basis voor zijn overwinning legde.

Op 50 kilometer van het einde was de achterstand gereduceerd tot 1'45". In het peloton ook de Nederlanders Boom, Rabou en De Maar (de nummers 4,5 en 6 in het algemeen klassement). Marc De Maar (ex Rabobank) rijdt nu voor het Amerikaanse United Healthcare , Thomas Rabou (ex Rabobank Continental Team) rijdt nu voor het Amerikaanse Team Type 1 waar onder meer renners met diabetes deel van uitmaken.

De vluchters hielden het voor bekeken zodat op minder dan 36km van de finish er een algemene hergroepering tot stand kwam, aan de voet van de beklimming van de Bonny Doon. In het begin van de klim scheidden Armstrong, Horner en Leipheimer (RadioShack), Zabriskie (Garmin), Rogers (HTC-Colombia) en Sutherland (UHC) zich af van de rest van het peloton. Leipheimer versnelde en kreeg Rogers en Zabriskie mee. De drie hadden een voorsprong van 1'30 op de top op een ruime groep met onder meer Armstrong, Sagan, Fuglsang, Hesjedal, Haussler, De Maar, Martin, Voigt en Danielson.

De drie topfavorieten voor de eindoverwinning in deze ronde maakten het onderling uit wie de rit ging winnen, door het werk van Liquigas en Cervelo in de achtervolging kwam de groep van 24 renners nog in de buurt, maar kwam 17 seconden tekort . De winst ging naar Zabriskie voor Rogers en Leipheimer. Sagan werd vierde, Sutherland vijfde. Zabriskie wordt ook de nieue leider in het algemene klassement.

Lars Boom verloor 1'41 en wordt 25ste in het algemeen klassement op 1'47 van Zabriskie, Jurgen Van de Walle eindigde in dezelfde groep als Boom en staat als beste Belg 28ste in het algemeen klassement op 3'08. Rabou verloor in deze rit 8'58 en valt weg uit de top van het klassement.