De site voor alle sporten

Menu
Wielrennen - Tour - 2010 - Tour 2010 - Voorbeschouwing

Wielrennen - Tour - 2010 - Tour 2010 - Voorbeschouwing

Keuze van een seizoen :

Frankrijk

Uitslagen 2010

Startlijst

Persbericht

Tour - Verslagen met betrekking tot dit evenement


Tour - Tour 2010 - Voorbeschouwing

gewijzigd op - 2010-06-25 16:13:27

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Tour is Rotterdam etappeplaats, voor het eerst sinds 1996 ('s-Hertogenbosch), voor de vierde keer in de geschiedenis, vormt Nederland het decor voor de start van de Tour de France.

 De proloog over een afstand van 8.9km is biljartvlak en voer voor de specialisten. Fabian Cancellara is topfavoriet, maar is dit jaar een aantal malen geklopt (onder meer door Boasson Hagen). Bij winst zou het voor Cancellara de vierde maal zijn dat hij het geel pakt bij de opening van de Tour. Outsiders voor de proloogzege zijn Wiggins, Zabriskie en Hushovd. Van de klassementsrijders is het uitkijken hoeveel voorsprong Contador en Armstrong al kunnen nemen op de gebroeders Schleck, beiden hebben hard gewerkt aan hun tijdrit. Voor Nederland is het uitkijken naar de prestatie van Lars Boom, door het afhaken van Tom Boonen lijkt er voor de Belgen geen kans op succes weggelegd te zijn.

De eerste rit (Rotterdam - Brussel) is voer voor sprinters, alhoewel het ongetwijfeld een waaieretappe zal worden waarbij het peloton in stukken uiteen zal vallen. De rit brent ook ode aan Eddy Merckx, het peloton trekt immers door Meise. De aankomst vindt plaats aan het Koning Boudewijnstadion met een rechte lijn van 1600 meter, licht hellend. De eerste massasprint kan meteen de toon zetten voor de rest van de Tour, Cavendish krijgt concurrentie van Farrar, Hushovd, Freire, McEwen en misschien wel Haussler (opgelet: geen bonifatieseconden aan de finish).

De tweede rit voert de renners naar Spa, de eerste heuvels zullen bedwongen moeten worden, zuivere sprinters zoals Cavendish zullen het moeilijk hebben aan te klampen, Hushovd en Freire zijn wel favorieten voor de dagzege.

De derde rit leidt de renners over 13.2 kilometer kasseien naar Arenberg. Een rit die door onder meer Contador gevreesd wordt, deze etappes doen de Tour niet winnen, maar verliezen kan je hem er wel.

De volgende etappes zullen voornamelijk in het teken van een lange vlucht staan die dan net op tijd door het peloton worden teruggegrepen met de onvermijdelijke massasprints tot gevolg.     

De zevende rit leidt de renners door de Jura, een middengebergte, met de Côte de Lamoura (2de categorie) als slotklim. Sterke finishers gezocht dus.

Op 11 juli staat de eerste bergetappe op het programma met de beklimming van de Col de Ramaz en aankomst in Avoriaz. Hier wordt een eerste duel tussen de tourfavorieten verwacht. Na de rustdag moeten er 4 cols bedwongen worden (64 klimkilometers), maar met de top van de Col de la Madeleine op 30 kilometer van de finish. Goede dalers zoals Hushovd, Nibali en Samuel Sanchez kunnen daar misschien het verschil maken. De derde Alpenrit is minder zwaar en kan het decor vormen voor een lange aanvalsactie met de Fransen in een hoofdrol op hun nationale feestdag.

Dan volgen de overgansetappes naar de Pyreneeën met in de 12de etappe de slotklim naar Mende (Côte de la Croix-Neuve), een kuitenbijter. In de 14de rit bereikt men de Pyreneeën (die precies 100 jaar gelden voor de eerste keer werden aangedaan door de Tourorganisatie). De renners moeten de Port de Pailhères (wordt slechts voor de vierde keer bedwongen) over om aan te komen op AX-3-Domaines. De 15de rit heeft als scheidsrechter de Port de Balès (buiten categorie) waarvan de top op 21 kilometer van de finish. De koninginnerit (opnieuw 64 klimkilometers) viert het peloton over Tourmalet en de Col d'Aubisuqe, maar de top van deze laatste berg ligt op 61 kilometer van de finishplaats Pau, dus waarschijnlijk een maat voor niets.

Na de rustdag volgt dan de rit met aankomst op de Col du Tourmalet, het dak van deze tour (2115 meter). Het is pas voor de tweede maal dat er op Tourmalet wordt gefinisht, uitkijken naar wat Robert Gesink hier kan.

Dan volgt de rit naar Bordeaux waar de sprinters zich nog eens in de picture kunnen rijden om dan op de voorlaatste dag een tijdrit van 52 kilometer voor de wielen geschoven te krijgen. De slotetappe naar de Champs-Elysées is slechts 102.5km lang en zal ongetwijfeld een elitesprint kennen.

Statistieken

Archief

Erelijst

Informatie

© Copyright Info Média Conseil 2007-2024 - Alle rechten voorbehouden