Skispringen - Olympische Spelen - 2009/2010 - Vancouver - Vooruitblik gewone schans 13/02

Persbericht

Olympische Spelen - Verslagen met betrekking tot dit evenement

Olympische Spelen - Vancouver - Vooruitblik gewone schans 13/02

gewijzigd op - 2010-02-12 11:29:49

De kwalificaties voor het schansspringen vinden op vrijdag 12/02 plaats, de finale op zaterdag 13/02. Tot de favorieten moeten de Oostenrijkers gerekend worden. Zij bezetten de plaatsen 2 tot en met 5 in het wereldbekerklassement. Aan de leiding in die wereldbeker staat de Zwitser Simon Ammann, tweevoudig olympisch kampioen 2002 in Salt Lake City en winnaar van de laatste wedstrijd voor de olympische spelen, het schansspringen in het Duitse Klingenthal. Andere favoriet voor de olympische titel is de 32-jarige Pool Adam Malysz die in de laatste 6 wedstrijden in de top 8 finishte. Indien hij een medaille haalt zal dat eerder op de gewone schans gebeuren, hij won reeds olympisch zilver en brons in Salt Lake City.

De concurrentie binnen de Oostenrijkse selectie is enorm, uiteindelijk werden vijf toppers voor deze Spelen geselecteerd , die allen kans hebben op het winnen van een medaille. Gregor Schlierenzauer is de uitgesproken favoriet voor de grote schans, maar is uiteraard een groot kanshebber op een olympische medaille op de gewone schans.  Hij staat momenteel tweede in het wereldbekerklassement en won beide pre-olympische wedstrijden op de Olympische schans vorig jaar. Andere Oostenrijkse topper is Thomas Morgenstern, hij werd olympisch kampioen op de grootste schans tijdens de Olympische Winterspelen 2006 in Pragelato en staat momenteel derde in het wereldbekerklassement. Andere Oostenrijkers zijn Wolfgang Loitzl, huidig wereldkampioen in deze discipline, en Andreas Kofler, zilveren medaillewinnar op de grote schans in 2006.

Outsiders voor het podium zijn de Fin Janne Ahonen die zijn comeback gemaakt heeft om eindelijk Olympisch kampioen te worden, de Noor Anders Jacobsen die 6 wereldbekerzeges op zijn conto heeft staan, de Duitser Michael Uhrmann (vierde op deze dicipline in Turijn) en de Sloveen Robert Kranjec (2 wereldbekerzeges).

Tijdens de kwalificaties van vrijdag wordt bepaald welke 40 atleten doorgaan naar de 1ste ronde op zaterdag, dit samen met 10 atleten die vrijgesteld worden van de kwalificaties.