De site voor alle sporten

Menu
Wielrennen - Parijs-Roubaix - 2010 - Parijs-Roubaix : Verslag

Wielrennen - Parijs-Roubaix - 2010 - Parijs-Roubaix : Verslag

Keuze van een seizoen :

Frankrijk

Uitslagen 2010

Persbericht

Parijs-Roubaix - Verslagen met betrekking tot dit evenement


Parijs-Roubaix - Parijs-Roubaix : Verslag

gewijzigd op - 2010-04-11 13:38:19

Favorieten in deze 259km lange editie van Parijs-Roubaix (waarvan 52.9km kasseien, verdeeld over 27 sectoren) moeten gezocht worden bij die renners die ook in de Ronde van Vlaanderen favoriet waren: Cancellara, Boonen, Breschel, Flecha en de van ziekte herstelde Pozzato. Outsiders zijn de Belgen Devolder, Hoste, Leukemans, de Nederlanders Langeveld en Boom, de Noor Hushovd, de Amerikaan Hincapie en de Duitser Burghardt. 

Na 44 kilometer ontstond een kopgroep met daarin 19 renners met onder meer Flens en Leezer (Rabobank), Gorik Gardeyn (Vacansoleil), Maarten Wynants (Quick Step), Romain Zingle (Cofidis), Sebastian Lang (Omega Pharma), Henderson (Sky), Hunt (Cervelo), Goss en Hansen (HTC -Columbia) en de Deen Klostergaard (Saxo Bank). De groep vergaarde een maximale voorsprong van 4'20" op 135 kilometer van de aankomst. BMC en Française des Jeux hadden niemand vooraan en leidden het peloton in de achtervolging.

Met het Bos van Wallers in zicht werd het tempo in het peloton opgedreven door Team Saxo Bank zodat de voorsprong van de leiders teruggebracht werd tot minder dan 2 minuten bij aanvang van de kasseistrook van Wallers  (sector 18). Door valpartijen kregen we vooraan in het peloton een groepje renners met daarbij Boonen, Cancellara, Breschel, O'Grady, Pozzato, Boom, Sagan, Hushovd, Hincapie, Hoste,  Van Avermaet en Flecha. Een groot gedeelte van het peloton kwam nog terug voor Arenberg (sector 17). Daar nam Cancellara het initiatief , later overgenomen door Boonen om tegen een strak tempo de kasseien te bedwingen zonder echt de schifting te maken. De achterstand op de kopgroep werd zo teruggebracht tot onder de minuut, die groep bestond nog uit elf renners.

Dan bleef het een tijd windstil totdat Cancellara op iets meer dan 64 kilometer van de streep versnelde (Beuvry - sector 13) en Boonen en Flecha mee kreeg. De kloof met de overgebleven koplopers werd gedicht en vanuit de achtergrond kwam nog een pak renners terug zodat we een ruime kopgroep kregen, Boonen versnelde op de volgende kasseistrook (Orchies - sector 12). Cancellara en Hushovd reageerden en ook Pozzato sloot aan. Een gedeelte van de groep kwam terug en Roger Hammond plaatste een aanval, Boonen reed de kloof toe met Cancellara in het wiel, waarna het weer even volledig stil viel.

Een ontsnapping van Hinault, Vogondy en Terpstra werd teniet gedaan door een versnelling van Boonen (Auchy - sector 11), ook Roelandts reed aanvallend om in dienst van Hoste de groep verder uit te dunnen. Op 50 kilometer van de finish reed Leukemans weg, hij kreeg het gezelschap van Leif Hoste en met Sébastien Hinault trachtten zij een voorsprong uit te bouwen. Het was Cancellara die profiteerde van een ogenblik van onoplettendheid van Boonen en reed solo naar de drie leiders toe, Boonen zette zich op kop van de achtervolgende groep op 10 seconden van de leiders waar Cancellara voluit op kop reed, de anderen konden niet volgen zodat Cancellara solo op kop kwam op 46km van de finish.

De achtervolgende groep bestond uit Hammond, Leukemans, Boonen, Flecha, Hoste, Pozzato, Hinault en Hushovd . Nog geen 10 kilometer verder had Cancellara al een voorsprong van een minuut uitgebouwd. Behoudens pech was de winnaar gekend.

Met 28 kilometer voor de boeg had Cancellara de kaap van de 2 minuten voorsprong reeds overschreden. In de strijd om de tweede plaats probeerde Flecha tot tweemaal toe weg te rijden van de achtervolgers. Uiteindelijk kreeg Flecha het gezelschap van Hushovd, Boonen moest afhaken en kreeg Hammond, Leukemans en Pozzato bij zich. Hushovd versloeg Flecha in de sprint voor de tweede plaats, Boonen werd geklopt door Hammond voor plaats vier, Leukemans werd zesde.

Cancellara is de tiende renner die er in slaagt de dubbel Ronde van Vlaanderen / Parijs-Roubaix te winnen, de tweede Zwitser na Sutter.

 

      

 

 

 

     

Statistieken

Archief

Erelijst

Informatie

© Copyright Info Média Conseil 2007-2024 - Alle rechten voorbehouden